Elment Böhn

Hosszú szenvedés és emberfeletti küzdelem után vasárnap hajnalban elhunyt Karl Erik Böhn, a magyar nőikézilabda-válogatott hosszú ideje súlyos betegséggel küzdő szövetségi kapitánya. A norvég szakember 48 éves volt.

Vasárnap éjjel a tonsbergi kórházban elhunyt Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott leukémiával küzdő szövetségi kapitánya. A szakembernél tavaly  februárban diagnosztizálták a leukémiát. Böhn több kemoterápiás kezelést kapott, majd csontvelőátültetéssel próbálták javítani az állapotát. December 23-án közölték orvosai, hogy leukémiája gyógyíthatatlan.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. Mint mondta: a szövetségi kapitányát veszítette el a válogatott.

Hajdu János, aki Karl Erik Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot azt mondta: mindenki bízott Böhn felgyógyulásában, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot – tette hozzá Hajdu János.

A norvég sportoló 2011 szeptemberétől volt a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, szerződése 2016-ig szólt.  2011 novemberében kinevezték a Győri Audi ETO KC vezetőedzőjének. Szerződése a szezon végéig szólt. Klubcsapatával a BL-döntőbe jutott és megnyerte a magyar bajnokságot.

2012-ben a magyar válogatottal bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon. A csapatot a 2013-as világbajnokságon a Hajdu János, Siti Beáta kettős vezette.

Karl Erik Böhn játékosként 126 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban 1986 és 1993 között. Játékosi pályafutása után a norvég férfi kézilabda-válogatott másodedzője volt. Ezen a poszton 1996-ban részt vett a világbajnokságon. 1998-tól norvég Drammen férfi csapatának volt az edzője. A klubbal 1999-ben KEK-elődöntős, 2001-ben KEK-negyeddöntős volt. 2002-től 2005 a Larvik női csapatának a segédedzője, 2005-től 2011-ig vezetőedzője volt. Ebben az időszakban öt bajnokságot és kupát nyert a csapat. 2010-ben elődöntőbe jutott a Bajnokok ligájában. 2008-ban KEK-győztes, 2009-ben KEK-döntős volt – olvasható róla a Wikipédián.